Емилия Милчева, . Заглавието е на редакцията на ФроНюз. E, нали

...
Емилия Милчева, . Заглавието е на редакцията на ФроНюз. E, нали
Коментари Харесай

Емилия Милчева: Пример за липса на хуманност - стотици българи от...

Емилия Милчева,. Заглавието е на редакцията на ФроНюз.

 

" E, нали мъжът ти е жив! ", споделил някогашен към този момент данъчен началник на Петя Тодорова, чийто брачен партньор Васил е един от стотината потърпевши при трудови злополуки служащи на банкрутиралите “Мини Бобов дол ” и от 20 години не може да си получи едни 5500 лв., които сдружението му дължи. Само лихвите надвишават 24 000 лв. към 31 януари м.г. Получил е обаче посттравматична епилепсия и 444 лв. инвалидна пенсия, по тази причина продължава да работи - а и тъй като не му доближава една година, с цел да получи миньорска пенсия, т.е. с първа категория.

 

“Когато получи припадък, броя какъв брой секунди не диша, след първия не ме позна ”, споделя Петя, която от години се бори инвалидизираните въглищари от „ Бобов дол “ да получат малко повече от няколкото стотачки, отпуснати им на два пъти от синдици. Тя обикаля институции, влиза при бюрократи и политици, които гледат да я отпратят по-бързо, приказва с публицисти, а в този момент си е наумила да съди България в Страсбург.

От починал писмо…

 

В България хора като нея, които не се помиряват и си търсят правата, по предписание ги считат за луди, само че тя желае в Европа да схванат по какъв начин тук се подиграват с човешките и трудови права. Като брачна половинка ѝ - потърпевши при трудови злополуки - са още стотина души, само че от починал писмо и от “Мини Бобов дол ” - пари не чакай. Дружеството, обвързвано с енергийната империя на Христо Ковачки, бавеше заплати и когато работеше, както и други негови мини, а откогато е в неплатежоспособност несъмнено и внуците на потърпевшите ще има да чакат компенсациите. Сумите за приемане са разнообразни - 5000, 9000, 10 000, 14 000, 27 000, 33 000 лв. и още, и още, всички потвърдени на база правосъдни решения, само че по този начин и останали на хартия.

 

На близо 200 служащи, половината от които са потърпевшите, мините дължат над 1.2. милиона лв. - единствено главниците, насъбраните лихви са доста повече. Някои от получателите са към този момент мъртъвци, само че техните фамилии, както и към момента живите обезверено се нуждаят от пари - за интервенции, медикаменти, за кислороден уред, за прекарване...

 

Четвърти ред

 

И никой в страната не може да помогне, а и не желае, без значение че най-накрая е пристигнал редът на четвъртия ред кредитори - служащите. Дори не може да се откри правосъден реализатор, който да се изправи против банкрутиралото дружество на Ковачки. “Като чуят защо става въпрос и отхвърлят ”, споделя Петя Тодорова.

 

Тя носи дебела директория, от която вади и демонстрира общителните, цялостни с клишета отговори, с които институциите отхвърлят на молбите за интервенция. Колекцията е цялостна - от президентството, от политически партии, от Министерския съвет, Министерството на енергетиката, от омбудсмана. (Независимо че като омбудсман до 2019 година Мая Манолова е наясно с проблемите на миньорите от Бобов дол, даже им раздава ваучери за храна за един Великден. А преди този момент е била и народен представител от Българска социалистическа партия от Кюстендилския регион.)

 

Само до Синода не е писала Петя Тодорова. Впрочем, в отговора си през 2020 година тогавашният ръководител на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова през 2020 година написа, че ще събере екип от специалисти, който да изследва опцията за „ законови промени, с които да се подсигуряват вземания, произлизащи от трудови взаимоотношения ”.

 

Такива промени в правната уредба тогава не се случиха, само че през 2023 година промени в Търговския закон въпреки всичко бяха признати поради уговорките, свързани с еврозоната и с Плана за възобновяване и резистентност. България се “слави ” с едни от най-дългите, скъпи и неефективни процедури по неплатежоспособност, с липса на бистрота при осребряване на имуществото от синдици и при продажби, което не води до решение на дълговите проблеми, нито удовлетворява изцяло кредиторите.

Но законовите промени ще работят отсега нататък, а сагата с служащите от “Мини Бобов дол ” и още стотици българи от банкрутирали предприятия, чакащи от години заплати и компенсации, е илюстрация за дехуманизирана правда и държавност. Някои късметлии съумяват да получат част от дължимото им от Фонда за обезпечени вземания на служащите и чиновниците към Национален осигурителен институт, само че компенсации за злополуки оттова не се заплащат.

 

Къде е страната

 

“Мини Бобов дол ” изпада в несъстоятелност през 2006 година, производството по неплатежоспособност е намерено през май 2012 година Дружеството обаче предложи възстановителен проект, одобрен чак през 2015 година, откакто финансовото министерство се съгласи да разсрочи обществените му задължения, в случай че бъдат изплатени на 180 равни месечни вноски. После проектът беше обжалван, след това се закриха рудници, а през октомври 2019 година Окръжен съд-Кюстендил най-накрая взе решението за оповестяване в неплатежоспособност.

 

През цялото това време държавните институции не стопират с подаръците за Ковачки и бизнесите му, синдикатите не скачат поради нарушените права на служащите, а предприемачът се снабди и с депутати в няколко Народното събрание. След европейските избори през 2014 година, при ръководството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, надзорът на Национален осигурителен институт разсрочи за 7 години отговорности за 41 милиона лв. на “Въгледобив Бобов дол ”. При втория кабинет на ГЕРБ Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” се снабди с лиценз за работа за още 5 години, какъвто получи и при първия кабинет на Бойко Борисов - макар че активността му не дава отговор на екологичните правила. А посредством заменки през 2008 година, “с подставени лица и помощта на страната ”, както заяви “Капитал ”, Ковачки завладя и рилския курорт Мальовица.

 

Но същата тази страна не помни да си прибере таксите за въглищни концесии, а до 2012 година “Мини Бобов дол ” бяха и освободени от задължението да заплащат такива, и обръща тил на стотина души, които не получават дължимите им оскъдни компенсации.

 

Голямото очакване

 

На въпроси на Дойче Веле към арбитър Евгения Стамова от Окръжен съд-Кюстендил за какво се бави изплащането на компенсациите на потърпевшите при трудови злополуки миньори от „ Бобов дол “, откакто към този момент е пристигнал редът им и по сметката има набрани средства, оттова дадоха отговор, че “висящи каузи няма да разясняват ” и предложиха за спомагателна информация да се пита синдика.

 

Румен Ангелов е синдик на сдружението в неплатежоспособност от 2020 година. “Подготвил съм документите, внесъл съм ги, очаквам съдията да се произнесе. Делото е от 2006-та, няколко синдици са се сменили преди мен, уповавам се с няколко по-крупни продажби да изчистя всичко, служащите са четвърти подред и би трябвало да си получат парите ”, сподели Ангелов пред Дойче Веле. Според него набраните към 250 хиляди лв. чакат утвърждението на съда, с цел да бъдат разпределени. Все още не се е случило.

През годините миньорите от Бобов дол стачкуваха поради заплати, плащаха им част от възнагражденията с ваучери за храна, с които можеха да пазарят единствено в супермаркетите “Европа ”, също на Ковачки. А на евровота през 2014 година репортаж със скрита камера на Нова телевизия сподели и по какъв начин ги пропагандират да гласоподават за групировка с номер 15 в бюлетината (Коалиция за България) против 50 лв.. И в този момент всички заедно - страната, правосъдната система и политиците, ги гледат по какъв начин мрат.

 

Емилия Милчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР